Naam: Joke Norendaal
Bedrijf: Norendaal PauwerAcademie
Lid van netwerk ViZi sinds: 2017

Waarom ben je lid van ViZi?
Netwerken is belangrijk. En zeker NU is het hebben van een warm netwerk belangrijker dan ooit tevoren. Waarom ViZi?
Eind 2016 besloot ik op zoek te gaan naar een geschikt netwerk om me bij aan te sluiten. Die zoektocht leerde mij dat er heel veel keuze is in netwerkland. En bij de meeste netwerken miste ik oprechte belangstelling, aandacht en nieuwsgierigheid. Alleen bij netwerk ViZi voelde ik me op mijn gemak. Raar eigenlijk, want ik had een enorm vooroordeel ten aanzien van vrouwennetwerken 😉

Heb je een zoekvraag binnen ViZi?
Als lid weet ik gemakkelijk de mensen in mijn netwerk te vinden. Als ik nog geen gegevens heb, open ik de app en hoppa! Zo heb op het moment regelmatig een sparringsessie met Miranda en Joke D. Nanda maakt de beelden voor mijn website en content, Kitty masseert mijn stijve spieren soepel…en…zo kan ik nog wel even doorgaan.
Vanuit mijn rol als voorzitter kan ik niet genoeg benadrukken dat we altijd op zoek zijn naar leden die zich actief inzetten voor ViZi. ViZi is van ons allemaal en dus zijn we samen verantwoordelijk voor de waarde die we creëren.

Wat is jouw specialisme in je vak?
Ik noem mezelf ook wel communicatie-regisseur. Ik observeer mensen beroepsmatig en in mijn vrije tijd. Altijd eigenlijk. Omdat ze mij verrassen, vermaken en raken. Gedrag, verbale en non-verbale communicatie hebben mijn constante focus. Klopt hetgeen wat je zegt met wat je laat zien? Hoe zorg je ervoor dat beeld en geluid aansluiten op elkaar. Zodat je communicatie het juiste effect heeft, zonder ruis of afleiding. Dat kan ik mensen laten zien. En ik kan ze begeleiden in complementair en impactvol gedrag.

Waar krijg je op je werkdag echt energie van?
Het trainen van groepen doe ik het allerliefst. Mijn specialisme komt dan het best tot zijn recht. En ik houd van de groepsdynamica: luisteren, snel schakelen, gas geven, vertragen, improviseren. Alles in dienst van de klanten. Na zo’n dag ben ik moe en voldaan. En dat is beter dan nóg meer energie (in mijn geval ;-))

Welk boek zou je willen aanraden?
De leukste vraag heb ik voor het laatst bewaard. Ook de moeilijkste vraag. Ik kan tientallen boeken aanbevelen.

‘Mijn vaders hand’ van Bart Chabot:
Een indringende en persoonlijke roman, over een schrikbarende jeugd; nuchter en met humor geschreven. Ik heb het boek opengeslagen en bijna in 1 keer uitgelezen. Omdat ik het soms even moest wegleggen. Pfff sommige ouders en leraren kunnen diepe trauma’s veroorzaken met hun gedrag! In het geval van Bart, reageren zijn ouders op zijn kattenkwaad altijd furieus en hardhandig. Ook op school gaat het mis, hij blijft zitten, keldert van de hbs naar de mulo, wordt bij voorbaat de klas uitgestuurd, leraren voegen hem toe: “Ik heb je nooit gemogen.”
Een prachtig boek!