Het Slotevent van ViZi zindert nog na in mijn hoofd. Waarom voel ik mij zo aangesproken door het vlammende betoog van Veronique Prins over financiële onafhankelijkheid, doelen stellen en actieplannen om je doel te behalen? Ja, ik stel ook jaarlijks mijn doelen. Mijn lijstje ‘20 voor 2020’ kan ik bijna helemaal afvinken en op mijn ‘21 voor 2021’ schema prijken natuurlijk omzetdoelen. Om deze doelen te bereiken investeerde ik in een coach als stok achter de deur.

Maar toch. Niet al die doelen zijn gericht op financiën. Bij het kiezen van opdrachten voor mijn bedrijf kijk ik altijd naar drie aspecten: poen, pret en prestige. Idealiter groei ik in iedere opdracht op alle drie deze gebieden. Soms is eentje al genoeg om een opdracht aan te nemen. In mijn persoonlijke leven komt daar een vierde p bij: present. Present staat voor mij voor ‘aanwezig zijn’ in de maatschappij en in het leven van anderen. In de praktijk betekent dat: veel vrijwilligerswerk doen, op dit moment vooral voor Stichting Present Barendrecht, voor World Servants en voor de kerk. Dat ik de vrijheid heb om dat te doen, dank ik aan een goede gezondheid en een stabiele thuissituatie. Nee, ik ben nu niet zo  financieel onafhankelijk dat ik mijn huidige levensstijl zelf kan financieren. Mijn ‘fluwelen kussen’ en ik hebben samen afgesproken dat ik maatschappelijk actief ben omdat hij het te druk heeft met een goedverdienende baan. Wij vinden dat de taken zo eerlijk verdeeld zijn en genieten allebei van een ‘gezonde boterham’.

Veronique stelde terecht dat je, als je goed verdient, ook veel geld aan goede doelen kunt geven. Dat klopt. Maar alleen geld geven is voor mij niet voldoende. Ondernemers die serieus werk maken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ervaren dat. Pas als je zelf meedoet in de maatschappij en met eigen ogen ziet hoeveel armoede, ellende en onrecht er ook in Nederland is, kom je als mens of bedrijf helemaal tot je recht. Daarom steekt ViZi ook zo veel energie in het jaarlijkse ‘goede doelen event’. Bovendien is lang niet al het werk in euro’s om te rekenen. Mantelzorg is meestal geen keus, zoals een van de ViZi-leden treffend vertelde tijdens het event.

Waar ik fundamenteel oneens was met Veronique, was in haar voorbeeld over het helpen verhuizen van een vriendin. Zij zette het verlies van duizend euro omzet voor een dag niet werken maar helpen, af tegen een vliegticket voor haar kind. Ik geef mijn kinderen liever een ander voorbeeld. Je inzetten voor een ander kan je minstens zo veel voldoening, ontwikkeling en zelfs ontspanning opleveren als een vliegvakantie. Zij groeien weliswaar op fluwelen kussens op, maar zijn ook present voor mensen die niet eens een houten bank hebben om op te zitten. Daar zou ik graag nog eens live met Veronique over door willen praten.

door Petra Teunissen, www.leveninwoorden.nl, www.presentbarendrecht.nl