Geld taboe?

Na 100 jaar van emancipatie is het praten over geld voor veel vrouwen nog steeds taboe. Dit taboe doorbreek ik graag! Het valt mij namelijk op, in de ruim 20 jaar dat ik werkzaam ben als financieel planner, dat het vooral de mannen zijn, die bij mij op het kennismakingsgesprek komen. Best vreemd omdat het vaak de vrouwen zijn die thuis beslissingen nemen en alle ballen hoog houden. Het gevolg is dat meer mannen dan vrouwen ‘economisch zelfstandig’ zijn.

Neem Martijn, 55 jaar oud. Hij wil graag weten hoe ‘rijk’ zijn vrouw Lieke en hij zijn. “Onze situatie is niet standaard”, vertelt hij me. Martijn en Lieke hebben een huis met een kleine hypotheek, spaargeld en diverse spaarverzekeringen. Daarnaast zit er geld in de BV van Martijn en bouwt Lieke een pensioen op. Samen hebben ze een 25-jarige dochter die een huis wil kopen.
Bij Martijn spelen vragen als: kan ik eerder stoppen met werken, is ons geld goed verdeeld  en kunnen wij onze dochter helpen bij het kopen van een woning?

Na het kennismakingsgesprek stuur ik Martijn een checklist toe zodat hij mij alle stukken kan toezenden. Zo krijg ik inzicht in hun financiële situatie.

Op mijn verzoek komen Martijn en Lieke het tweede gesprek samen. Hoewel ik hun financiële plaatje al wel inzichtelijk heb, bespreek ik dit nog niet. Dit gesprek gaat namelijk over hun persoonlijke wensen, doelen en hoe zij hun toekomst zien. Door te luisteren naar hun verhaal en het stellen van vragen, leer ik hen kennen en kan ik mijn advies en tips precies op maat maken.

Tijdens het derde gesprek bespreek ik het financiële plaatje met Martijn en Lieke; hun financiële film voor de toekomst. We zetten de (on)mogelijkheden op een rij en ik geef tips. Enthousiast gaan Martijn en Lieke naar huis: samen bouwen aan de toekomst zoals zij die graag willen.

Na een aantal maanden belt Lieke. Ze vertelt dat ze haar loondienstverband heeft opgezegd en haar eigen bedrijf start. Onze gesprekken over hun financiële situatie hebben haar het duwtje in de rug gegeven dat zij nodig heeft.

Ken jij jouw financiële plaatje?

Haal geld uit de taboesfeer en kijk eens naar je financiële situatie. Praat hierover met je partner en de juiste adviseurs. Voorkom verrassingen en laat je motiveren door nieuwe inzichten.

Ik ben Miranda Hartensveld, Financial Planner bij  MiRo Financial Services. Ik laat je graag nadenken over jouw financiële film en geef je tips en adviezen voor je toekomst. www.mirofinancialservices.nl