De bijeenkomst van dinsdag 16 april jl. was weer helemaal ViZi: een inspirerende spreker op een inspirerende locatie. Nadat iedereen binnendruppelde en kon genieten van een kop thee of koffie met een heerlijk stukje cake, opende onze voorzitter Joke Norendaal de avond. Dit keer waren we te gast op Rotterdam Zuid, in het verzamelgebouw aan de Strevelsweg. Hier vind je sinds kort het open (buurt)huis Station Roffa. Pim Feelders, een van de bestuurders, vertelde vol enthousiasme over deze plek.

Station Roffa

‘Roffa’ is Rotterdams voor ‘Rotterdam’. Het is een spot waar buurtbewoners die het wat zwaarder hebben weer op het juiste spoor worden gezet. Pim vertelde dat het allemaal begon bij een lokale aannemer die zijn bedrijf van de hand deed en iets terug wilde geven aan de wijk. Geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven in steden als Parijs, zette hij Station Roffa op. Hier kunnen mensen, ook als ze het wat minder breed hebben, langskomen voor een bakkie troost. En er zijn ook medewerkers van organisaties, zoals Stichting Mee, aanwezig die bezoekers verder kunnen helpen. In Zoetermeer hebben ze ook een filiaal. Daar en hier worden ook fietsen gefixt en computers opgelapt.
Op de eerste verdieping vind je vergaderruimtes en plekken om samen te werken, te huur voor bedrijven. En als je wilt, kunnen ze ook de catering regelen. De opbrengsten gaan terug naar de stichting, onder andere om dit project te bekostigen. Naast deze inkomsten bestaat het Station vooral van donaties en subsidies.
Na afloop kregen geïnteresseerden een rondleiding door het gebouw. Alle ruimtes zagen er piekfijn uit. Vooral de prachtige beschildering van het plafond door street artist I Am Eelco viel op. Beneden kun je nog een paar sportruimtes vinden, zoals een boksruimte en een fitnesszaal.
Wat een topinitiatief, dit Station Roffa! Echt een aanwinst voor Rotterdam Zuid! Meer info vind je op hun website: stationroffa.nl.

Patrick van der Jagt, aka Caveman010

En dan onze inspirerende gastspreker: Patrick van der Jagt, aka Caveman010. Patrick werd bekend door zijn deelname aan Het Rotterdam Project op TV, met Beau van Erven Dorens. Hij liet als intro een film zien met hoogtepunten uit deze serie en de opvolger Caveman. Hierin zie je hoe een man die dakloos en verslaafd was, dankzij het programma zijn leven weer op de rit kreeg. Hij kreeg een huis, begon geld te verdienen met fotografie en kreeg een relatie (met de eindredactrice van het programma 😉). Nu heeft hij een kind en een koophuis in Castricum. Kortom, een verhaal over het vinden van geluk.  Na de film deelde Patrick zijn verhaal. Hij sprak over zijn jeugd in Spijkenisse, die hij zelf omschreef als ‘een kutjeugd’. Hij was vaak alleen thuis omdat zijn ouders er nooit waren. Op zijn 15e raakte hij verslaafd. Hij heeft nooit zijn school afgemaakt en heeft veel verlies geleden. Hij zei over deze periode: “Ik wilde niet dood, maar ik wilde ook niet leven.”
Hoewel iedereen dacht dat hij klaar was na zijn afkickperiode in Zuid-Afrika, wist hij dat hij nog veel te verwerken had. Hij heeft langdurige therapie gevolgd om zijn verleden te kunnen accepteren.

“Het leven is gewoon veel leuker nu”

Nu heeft hij een nieuw leven met zijn vriendin, zoon en zijn eigen bedrijf. Hierover zei hij: “Het leven is gewoon veel leuker nu.” En in lijn met ons jaarthema ‘Geluk’, is deze uitspraak van hem blijven hangen: “Mijn geluk in het leven is dat ik open en eerlijk kan zijn tegen iedereen.” En die avond was hij dat zeker: open en eerlijk.
Wij, als ruim 40 aanwezige ViZi-vrouwen, hingen aan zijn lippen en het was doodstil in de zaal toen Patrick zijn indrukwekkende verhaal vertelde.
Na nog een uitgebreid vragenrondje bedankte Joke Norendaal Patrick voor zijn geweldige, ontroerende en eerlijke verhaal.
Daarna hebben we nog even nagepraat en geborreld, waarbij we ook nog een Pani Puri, een hartige snack uit India, konden proeven.
Wat was het weer een mooie, inspirerende avond! Door het verhaal van Patrick besefte ik weer hoe goed wij het hebben en ook hoe bepalend onze achtergrond kan zijn. Wat een geluk…

Tekst: Petra den Hollander
Foto’s: Elizabeth Heijblom
Bekijk alle foto’s hier.
https://www.dropbox.com/scl/fo/p8v7y1a7mvf86i9eq6os2/AOLNc-mH0pKD_ZwC218tfn8?rlkey=l7xy31xv9wfqc88cxgpkctye0&st=er0yzfy5&dl=0

caveman bijeenkomst vizi vrouwennetwerk