Anders omgaan met keuzes of dilemma’s met behulp van Voice Dialogue.

Dat was het onderwerp van de eerste ViZi masterclass van dit jaar.

Voice Dialogue is een visie en methode waarbij je luistert naar alle kanten in jezelf. Op het moment dat je ergens tegenaan loopt hoor je vaak dezelfde stem. Terwijl er zoveel meer stemmetjes in je zijn waar je wat mee kan.

Bij Voice Dialogue ga je op onderzoek uit. Je gaat luisteren naar alle stemmen, niet alleen degene die je meestal of hard hoort, maar ook degene die wat op de achtergrond te horen zijn. Wat hebben ze allemaal te vertellen en wat kun je daarmee? Het resultaat is meer mildheid en compassie naar jezelf. Ook help je jezelf los te maken van een dominante kant en creëer je meer keuzevrijheid.

Na een enthousiaste introductie van trainster Judith Budde kon iedereen in een break-out room aan de slag met haar dilemma. Waar de een praatte over haar dilemma, luisterde de ander naar de stemmen/ikken die zij hoorde. Dit kan van alles zijn, angst, vertrouwen, onzekerheid, oordelen van anderen, avontuur, enthousiasme. Dat alleen al terug horen gaf mij veel informatie.

Het maken van de tekening op basis hiervan maakte het helemaal inzichtelijk. In deze tekening werd duidelijk zichtbaar hoe de verschillende ikken zich verhouden tot het dilemma. Het hoeft zeker niet altijd een oplossing te geven, maar er wordt wel bewustzijn gecreëerd dat er zoveel meer is dan alleen die ene stem die je vaak hoort.

Mooie tips die Judith nog mee gaf zijn: Als je het nog niet weet, wacht dan. Blijf luisteren naar alle ikken, laat alles er zijn en kies dan. Sudder er even op. De andere is jezelf de vraag stellen: als ik er niets mee doe, wat gebeurt er dan?

Meer informatie over Voice Dialogue is te vinden op: https://www.hetbalkon.nl/voice-dialogue/

Het mooie artikel over de eerste Masterclass van 2021 is geschreven door Barbara van der Giessen.