Onstuimige golven, verrassend, soms confronterend. Negen locaties, drieëndertig deelnemers. Een sprong in het diepe. Snorkel op en zwemvliezen aan. Een roerige avond. Direct de volgende ochtend was er een uitvraag met whatsapp bij de hosts voor feedback op het hoedenspel. Er kwamen veel reacties binnen over nieuwe inzichten, in mindere mate over originele ideeën. De cruciale vraag is: hoe kom je van inzicht tot idee?

De toepassing van je nieuwe inzichten vraagt om een incubatieperiode. Je kunt die versnellen met een plan van aanpak. Je landt op de hoge golf van inzichten terug naar beneden, voeten op de zandgrond. De randen van de werkelijkheid verkennen. Scenario’s uitdenken en alternatieven met een tijdschema/tijdsduur. Je zult het zien, je gaat jezelf verrassen met (nog meer) nieuwe ideeën. Al werkend gaat alles stromen en komt in beweging, de panta rhei. Je raakt er aan gewend telkens aan te passen op nieuwe uitdagingen in jouw omgeving.

Hoe mooi zou het zijn als je met iemand van jouw groepje contact opneemt om te reflecteren op je plan en context. Maar ook: hoe blijf je zélf bewust van de rol die je neemt voor jouw casus? De kaarten hagedis – kraai – slang – uil – vlinder – kapoentje op de keukencounter werken bij mij persoonlijk als een kick-start voor de dag. Even stil staan bij de rollen die ik kan kiezen tijdens disruptie, dilemma’s en paradigma’s. De hoeden staan mij vrolijk toe te lachen op de kast in mijn werkkamer.

Wil je nog eens in een andere samenstelling van leden praten over jouw casus? Doorontwikkelen met de uitslag van jouw testjes op je potentieel voor creatief denken? Daarvoor zijn de InterViZi sessies. Meld je belangstelling bij secretariaat@netwerkvizi.nl, dan prikken we een datum. InterViZi sessies zijn altijd in petit comité, jouw casus blijft “onder de hoed”.

Gabriëlle Hoogendoorn