Zo’n dertig vrouwen genoten op zaterdag 4 juni in de Focus Beroepsacademie in Barendrecht van een heuse ‘verwendag’. De cliëntes van maatschappelijk dienstverlener Vivenz, voor wie het dagelijks leven vaak lastig is, werden in de watten gelegd. Netwerk ViZi, Present Barendrecht en Vivenz organiseerden de ochtend.

In de enorme hal druppelden de dames binnen en werden zij ontvangen met koffie en zelfgebakken lekkers. De powerintroductie van ViZi-voorzitter Hélène Oosterhuis zette de toon voor de ochtend. “Soms zijn we onze kracht even kwijt. Zeg daarom nu tegen je buurvrouw: ‘Wat ben je toch een mooi wijf’.”

Daarna was het tijd voor de workshops. De dames maakten kennis met gezond bewegen (bijvoorbeeld hoe een positieve lichaamshouding je stemming positief beïnvloedt), zij kregen huidverzorgings- en make-upadvies en tips om mentaal sterker te zijn. Schoonheidsspecialiste Inge Besems heeft er van genoten. “Met een beetje make-up op zag ik de vrouwen al veranderen.” En met het kleur- en kledingadvies konden zij een nieuwe outfit in hun persoonlijke kleurcombinatie uitzoeken.

Monique Doorn (43) uit Zwijndrecht en Kim Spaans (34) uit Dordrecht waren meteen enthousiast om naar de verwenochtend te komen. “Heerlijk om even zonder kinderen te zijn”, lachen ze. Allebei hebben ze al toffe kleding uitgezocht, ze stralen als ze vertellen wat ze hebben ‘gescoord’. Kim: “Ik heb weer een teddyvest gevonden. Die had ik eerder, maar ben ik verloren toen mijn huis is afgebrand.”

Tijdens de afsluitende lunch was er waardevol een-op-een-contact tussen de leden van ViZi en de gasten. Zo ook aan tafel bij interieurstylist Karin van der Meer. “Als iemand die je nauwelijks kent openhartig haar verhaal doet, maakt dat indruk. Veel meer dan de verhalen die je wel eens op tv ziet.” Ze vond het mooi om te zien hoe de meiden aan tafel zich herkenden in elkaar. En zelf vond ze het fijn om hen een schouderklopje te geven: “Jullie doen het hartstikke goed als moeder.”

ViZi, Vivenz en Present Barendrecht kijken terug op een plezierige samenwerking en een geslaagde ochtend met veel blije gezichten. Kim noemt het een waardevolle ervaring: “Ik neem zeker dingen mee. Dat het soms goed is om even rustig adem te halen bijvoorbeeld. Eerst even zen worden, en dan pas handelen.” Ze heeft bovendien leuke dames leren kennen. Weer die grote grijns: “En ze wonen verrassend dichtbij.”

Tekst: Lindemarie Jongste | Fotografie: Wilma Helder