Naar huis met een sprankelend profiel

Naar huis met een sprankelend profiel

By |2016-12-08T08:17:34+00:003 november, 2016|1 Comment

20161102_160029

Het werd muisstil in koffiezaak ’t Ouwe Durp. De 10 deelnemers aan de workshop ‘Zo schrijf je een sprankelend profiel’ zaten gisteravond keihard te pennen. Ze schreven niet hun eigen profiel, maar dat voor hun buurvrouw. Blij ging die naar huis met (de opzet van) een fris profiel voor Linkedin, website of ViZi-profiel.

 

Voordat de ViZi’ers zelf aan de slag gingen, vertelde ik hen het geheim van een sprankelend en krachtig profiel: durf persoonlijk te zijn en schrijf het op in je eigen woorden. Hoe persoonlijk je dat maakt, mag je zelf bepalen. Beschrijf in ieder geval waarom je doet wat je doet: dat zegt al veel over jou als persoon.

Slaat de vonk over?

Je interesses benoemen in je profiel is belangrijk om de lezer aanknopingspunten te geven, zodat die kan bepalen: pas jij bij mij? Op je Linkedin-profiel scannen lezers je foto, je titelregel en eventueel je samenvatting. Daar moet meteen de vonk overslaan, zodat hij of zij jouw profiel verder gaat lezen, of naar je website klikt. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe beter de lezer kan inschatten of jullie een klik hebben. Hetzelfde geldt voor je ViZi-profiel en de About-pagina op je website dus laat je ook hier zíén!

Wat zit er in een sterk profiel?

Een profiel dat fijn leest en blijft hangen, geeft antwoord op 3 vragen:

  1. Wat interesseert me/waar word ik blij van? (persoonlijke verhaal)
  2. Wat zijn mijn talenten/vaardigheden?
  3. Welk probleem los ik op voor de klant?

De volgorde maakt niet uit, maar start altijd met iets pakkends, zodat je de lezer meteen het verhaal in
sleurt.

Schrijven voor je buurvrouw

De deelnemers aan de workshop schreven een profiel voor iemand anders, omdat velen schrijven over zichzelf lastig(er) vinden. schrijf je over een ander, dan kom je snel tot de kern, durf je vrijer en makkelijker te formuleren en ben je niet bescheiden over bijvoorbeeld vaardigheden. Dat resulteerde in frisse, vlotte, kordate profielen, waaraan de hoofdpersoon verder kan sleutelen. Kortom, de basis ligt er.

Het interviewen van elkaar om informatie te verzamelen bleek bovendien een speedversie van netwerken. Door de vragen die de interviewer stelde, ging het gesprek meteen de diepte in, zodat de duo’s elkaar in 10 minuten heel goed leerden kennen. Dat was waardevol, oordeelden de vrouwen.

Dit vonden Wilma en Anke van de avond:

Wilma Helder, Helder[e] Fotografie:

“De opzet om elkaar te interviewen en over elkaar te schrijven had ik niet verwacht, maar dat was leuk en effectief. Celeste Andeweg schreef voor mij een treffend profiel; met wat aanpassingen kan dat zo online. Ik was verrast door wat ze voor me had geschreven aan de hand van wat ik had verteld. Ze had bijvoorbeeld opgemerkt dat ik ging stralen toen ik het had over productfotografie, en dat benoemt. Dat zou ik zelf niet snel gedaan hebben.
Kortom, de workshop was leerzaam en vooral effectief. Lindemarie weet op een leuke spontane manier tot een mooi resultaat te komen.”

Anke Slegtenhorst, Anke Beauty Centre:

“De avond paste helemaal bij waar ik nu mee bezig ben: personal branding. Ik wil meer vanuit mezelf vertellen, onder andere op mijn website. Door de workshop realiseer ik me des te meer dat een sterk profiel belangrijk is. Qua opzet was de avond zeer effectief, en er zat een duidelijke rode lijn in.”

20161102_205117

Bedankt voor de – ook voor mij – leerzame avond!
naam-geschreven-zwart-def

PS: Geef jij ook nog je mening over de workshop onderaan dit bericht?

About the Author:

Lindemarie Jongste
Ik schrijf pakkende persoonlijke profielen die raken. Daarmee val je op, overtuig je en blijf je hangen. Voor Linkedin of voor je website.

One Comment

  1. Indra Stas
    Indra Stas 3 november 2016 at 16:12

    Deze workshop was verrassend opgezet doordat je mede-vizileden op een hele andere manier beter leert kennen. Ik ben naar huis gegaan met een goede basis voor een vernieuwend profiel op Linkedin.
    Bedankt Lindemarie!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.