In het kader van nieuwsgierig zijn naar anderen lazen wij vandaag over de opzet van een mooie tentoonstelling in Rotterdam. Zet de data alvast in je agenda! 

Museum Rotterdam houdt in september een expositie over Rotterdamse sportvrouwen. De tentoonstelling, waaraan nog wordt gewerkt, laat zien hoe vrouwen steeds succesvoller zijn geworden in de sport. Ook in Rotterdam.

Een aanleiding voor de expositie is het 100ste geboortejaar van de Rotterdamse zwemster Rie Mastenbroek. Zij won op de Spelen van 1936 in Berlijn drie keer goud en geldt misschien wel als de meest vergeten Olympisch kampioene. Mastenbroek is begin dit jaar herdacht in het nieuwe zwembad in Rotterdam-Charlois, het wedstrijdbad heeft haar naam gekregen.

,,Vrouwensport ligt niet voor de hand’’, zegt Paul van de Laar van Museum Rotterdam. ,,Wij vragen het publiek weleens wat ze willen zien. Dan zeggen ze de oorlog, de haven, maar ook sport. Wij willen de rol van de vrouwen daarin belichten. Sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012 winnen de vrouwen meer medailles.’’

Van de Laar werkt voor de tentoonstelling samen met de bekende sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Ook heeft hij de succesvolle oud-sporters Leontien van Moorsel (wielrennen) en Fatima Moreira de Melo (hockey) bij de voorbereidingen betrokken. Verder zijn Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam aangehaakt.

,,We willen een interactieve expositie opzetten. Ook willen we duidelijk maken dat vrouwensport een serieuze zaak is’’, zegt Van de Laar. ,,Hoelang heeft het niet geduurd voordat het vrouwenwielrennen serieus werd genomen, of recenter nog het vrouwenvoetbal? Hoelang duurt het nog voor Feyenoord een vrouwelijke trainer durft aan te stellen? Dat zou pas echt een doorbraak zijn.’’

De expositie in Museum Rotterdam begint op 6 september en loopt tot 8 maart 2020 (Internationale Vrouwendag).

(Bron: https://www.ad.nl)