Waarom luistert hij nou niet?
Weet je wat zo moeilijk is aan het overtuigen van mijn potentiele klanten via social media?
De meeste mensen denken dat ze best wel oké communiceren. En als ze daarover twijfelen? Dan lezen ze een blog, luisteren naar een podcast of volgen misschien zelfs wel een keer een seminar bij een bekende naam als Tony Robbins, Robert Cialdini en Simon Sinek.
Super interessant en mega inspirerend maar niet effectief. Uit de praktijk blijkt dat je binnen een week terugvalt in “communiceren op gevoel” en op de automatische piloot.
Want kennis zonder oefening is zinloos. En je kan zelf moeilijk zien welke technieken je wel en niet goed toepast. Daar heb je feedback van een expert bij nodig. Niet 1 keer, maar gedurende een langere periode.
De sleutel tot communicatie met impact
Dus social media werkt niet zo lekker voor mij. Ik heb namelijk de ander nodig om mee in gesprek te gaan. Om te laten zien hoe hij of zij reageert, verbaal en non-verbaal. Om te laten ervaren wat er gebeurt als je het anders doet. Hoe een gesprek verandert alleen doordat jij je anders positioneert ten aanzien van de ander. En toch ga ik je hier vertellen wat de sleutel is tot communicatie met impact.
Versla je grootste vijand
Wil jij je impact vergroten, dan heb je precies één vijand te verslaan: je ego. Dat ego zet jou in het middelpunt. Dat ego zorgt ervoor dat jij je de hele dag ongemakkelijk voelt omdat je een pukkeltje op je neus hebt. Je denkt dat iedereen dat ziet. Nou, wees gerust, niemand is met jou bezig, niemand ziet jouw pukkeltje. Iedereen is bezig met zichzelf. Met zijn eigen onzekerheden, interne dialogen en problemen. En de extraverte ego’s willen heel graag zenden wat zij vinden, hoe anderen het moeten doen, adviseren.
Stop met zenden
Dus, we hebben allemaal een ego. De een wat groter dan de ander maar dat maakt voor dit verhaal niet uit. Hoe ga je jouw ego te lijf? Door eerst maar eens even heel goed te luisteren naar wat hij allemaal heeft te vertellen.
Stel je hebt een collega, Tim, die heel goed is in klagen; over thuis, het werk en het weer. Je wordt er doodziek van. Je wil niet meer naar Tim luisteren maar durft hem niet te onderbreken uit angst dat je hem dan kwetst. Je gaat inmiddels met tegenzin naar je werk, je voelt je opgejaagd en gespannen. Je probeert hem zoveel mogelijk te negeren en te ontlopen. En dat heeft Tim natuurlijk in de gaten. Dus zegt hij “Hé, is er wat of zo? Heb ik iets verkeerd gedaan?” Dit is jouw kans. En in plaats van alles over hem uit te storten of te ontkennen zeg je “Fijn dat je dit opbrengt. Er is namelijk wel iets wat ik met je wil bespreken. Zullen we het hier vanmiddag na het werk even over hebben?”
Je geeft jezelf de tijd om het gesprek voor te bereiden en dat begint met een luistermoment met jouw ego.
Wat vindt jouw ego allemaal van jouw Tim? “Het is een zielig mannetje, gedraagt zich als een slachtoffer, doet zijn werk niet goed, negatieveling, alleen maar kritiek op anderen………..”
Zo, als dat er allemaal uit is, concludeer je “En dat is goed. Ik vind daar helemaal niets van.”
Dit is het moment dat je jouw ego uitschakelt. Je kunt nu gaan luisteren naar Tim, zonder oordelen. Want zodra je gaat oordelen, luister je niet meer. Je laat Tim vertellen, stelt vragen en laat stiltes vallen. Gaande dit gesprek merk je dat Tim milder wordt, minder uitgesproken en negatief. Door hem alle aandacht te geven stijgt zijn gevoel van controle over het gesprek. Hij voelt zich gezien en gehoord. Als Tim klaar is, is het jouw beurt. Je zegt hem duidelijk wat zijn negativiteit met jou doet. Maar je vermijdt woorden en argumenten waar Tim emotioneel van wordt. Dus je zou zijn geklaag “zijn kritische blik” of “zijn gevoeligheid” kunnen noemen. Omdat Tim nog steeds het gevoel van controle heeft, zal hij ook echt naar jou luisteren en meegaan in jouw voorstel. Je komt tot een werkbare oplossing en de samenwerking zal aanzienlijk verbeteren.
Stel, jij hebt onlangs te maken gehad met een vergelijkbare situatie – privé of zakelijk – hoe heb jij dat aangepakt? Zou je de beschreven aanpak willen uitproberen? Deel je ervaringen met mij. En blijkt nou dat het lezen van deze blog niet genoeg is voor een blijvende verandering, dan kan je ook altijd nog een afspraak maken voor een gratis intake 😉
Joke Norendaal
https://pauweracademie.nl/