Doe dit vooral nooit in je training of webinar [en wat dan wel]

Huh? Volgens mij heb jij stiekem een joggingbroek aan. Grapje. Een joggingbroek is natuurlijk niet wat ik bedoel ;-). Al hoewel … maar laat ik me bij mijn eigen vakgebied houden. Daar heb ik tenminste verstand van.

Zeg, hoe begin jij je training of webinar? Mijn naam is huppelepup en ik werk al 10 jaar daar en daar en heb veel ervaring met dit en dat … bla, bla, bla… Mij ben je helemaal kwijt als de eerste 10 minuten gaan over jou, over wie jij bent, wat jij allemaal hebt gedaan.

“Een behoorlijke valkuil inderdaad, en ik ben zo behoorlijk wat keren al afgehaakt voor het goed en wel begonnen was. En, dat zeg ik eerlijk, ik moet ook oppassen voor deze valkuil.” Oeps.

Herken je het? Mensen luisteren beleefd, maar zijn totaal niet geïnteresseerd in jouw verhaal. Ze komen niet eens voor jou. Sorry ;-). Ze zitten er voor zichzelf. Zij hebben een probleem en daar zoeken ze een oplossing voor. Daar zijn ze mee bezig. En als jij dan over jezelf begint, voelen ze zich niet gezien en niet gehoord.

Kappen dus met dat irritante voorstellen van jezelf als eerste. Zorg gelijk aan het begin dat je deelnemers het gevoel hebben op de juiste plek te zitten.

Hoe doe je dat? Zorg als trainer dat je met je aandacht bij de deelnemers bent in plaats van bij jezelf. Klinkt als een inkopper.

En toch, de start van een training is best spannend voor jou als trainer. Wat gaat er gebeuren? Hoe zullen ze reageren? Is het wel goed genoeg allemaal? Logisch dus dat je met je aandacht bij jezelf bent en maar gewoon begint met praten, zoals iedereen dat doet …

Maar jij bent niet iedereen en zoekt juist die verbinding. Zorg dus eerst goed voor jezelf. Ik doe dat door nog even een rondje buiten te lopen en diep in en uit te ademen. Ga dus niet van online meeting naar online meeting en dan hup voor je eigen online groep. Neem eerst tijd voor jezelf. Dan kun je er echt zijn voor je deelnemers en begin je juist niet met het verhaal over jezelf.

3 manieren om gelijk vanaf de start aandacht te hebben voor je deelnemers:

  1. Geef deze opdracht: bedenk een woord dat begint met de eerste letter van je voornaam dat iets zegt over jou. Voorbeeld: ik heet Iene en mijn woord is inspirerend (zeg ik toch ‘iets’ over mezelf ;-)). Schrijf jouw woord op een post-it en houd het voor de camera. Leg in 2 zinnen uit waarom je juist dit woord kiest.
  2. Start met een mentale check-in. Ga rustig zitten. Sluit je ogen. Stel je een boom voor. Wortels, stam, takken. Waar gaat je aandacht naar uit? Wat wil dat zeggen? Neem hier even de tijd voor. Je kunt deelnemers na afloop van de oefening laten schrijven voor zichzelf en ook plenair een aantal vragen om een reactie. Deze werkvorm zorgt voor rust en er echt zijn.
  3. Stel een vraag. Bijvoorbeeld: Wat is de grootste reden dat jij deelneemt aan dit webinar, aan deze training? En zet je antwoord in de chat.

Als je dit doet, activeer je gelijk bij de start je deelnemers. Ze voelen zich gezien en gehoord. Het gaat over hen. Ze zitten dus gelijk op het puntje van hun stoel, bij wijze van spreken. Nu is het tijd om iets over jou als trainer te vertellen en waarom juist jij deze training geeft.

Kortom: Zorg eerst goed voor jezelf en ga daarna experimenteren met deze manieren.

In mijn nieuwe e-book “Boeiend online trainen” vind je nog 10 werkvormen voor volop interactie en verbinding met je deelnemers. Klik hier en ze vliegen naar je toe: https://totustraining.nl/weggevers-online-trainen/