Succesvol ondernemen met de kracht van kleur

Je bent ondernemer omdat je ergens voor staat. Je vindt het belangrijk om dat te doen waar jij goed in bent en als geen ander kan of omdat je een bepaalde visie op de dingen hebt.

Maar het is lastig om dat te laten zien aan de wereld. Hoe communiceer je wat jij belangrijk vindt? Wie jij bent? Je bent soms uren bezig met je website, je social media of je blog.

En dan nog twijfel je.

Kleur kan je hierbij helpen. Kleur is een bijzonder en krachtig communicatiemiddel. Een taal die iedereen spreekt. Ik zal proberen de kracht van kleur uit te leggen aan de hand van de kleur groen.

Hoe kleur werkt.

Elke kleur heeft een unieke trilling, en roept een gevoel of emotie op. In de marketing wordt hier volop gebruik van gemaakt. Een voorbeeld; bedrijven die iets met de natuur doen, of milieubewust bezig zijn gebruiken vaak de kleur groen. Omdat mensen groen associëren met natuur.

Groen straalt rust en kalmte uit. Denk maar eens aan een lange wandeling in een bos met hoge bomen waar de wind doorheen waait, zeker weten dat jij daar kalm en rustig van wordt. Thuis of op je werk kan je voor jezelf die rust en kalmte ook oproepen door iets groens aan je omgeving toe te voegen, bijvoorbeeld een mooie plant of poster aan de muur, of door kleding in groentinten te dragen.

Trek een kleur aan en je herinnert jezelf (vaak onbewust) aan de kracht van die kleur. En dat niet alleen, je straalt het ook uit, dus ook bij andere mensen roept het datzelfde gevoel op.

Groen is ook de kleur van verbinding en harmonie. Ga jij een vergadering of een gesprek in waarbij verbinding met de ander belangrijk is, dan is groen een hele goede kleur om aan te trekken.

Misschien zet jij kleur al in, bewust of onbewust.

Kijk eens naar de kleuren die er al zijn in je bedrijf. In je logo en je huisstijl, de inrichting van je werkomgeving en in de kleding die je draagt.

De betekenis van kleuren in het kort:

  • Blauw staat voor communicatie en leiderschap, het is een zakelijke kleur die betrouwbaar overkomt.
  • Rood gaat over passie en ambitie. Een warme kleur, de kleur van de liefde, en een kleur die aanzet tot actie.
  • Geel is een vrolijke kleur die staat voor identiteit en duidelijkheid, een kleur die de aandacht trekt. De kleur staat ook voor hoop & optimisme. Kleurinstituut Pantone heeft geel uitgeroepen tot kleur van het jaar 2021, een goede keuze want we kunnen wel wat hoop en optimisme gebruiken, dacht ik zo.
  • Oranje nog zo’n vrolijke kleur, maar net met een andere lading. De kleur van plezier & avontuur en voor ons Nederlanders ook een hele vaderlandslievende kleur.
  • Groen is de kleur van harmonie & verbinding, een natuurlijke en milieubewuste kleur.
  • Turkoois, een kleur die een beetje tussen groen en blauw in zit, en afhankelijk van de tint ook de eigenschappen van beide kleuren met zich meedraagt. Het is dus een veelzijdige kleur die staat voor van creativiteit & ontwikkeling.
  • Zwart-wit en alle grijstinten daartussen, neutrale tinten die goed gecombineerd kunnen worden met andere kleuren. Staat voor onafhankelijkheid & continuïteit.
  • Bruin staat voor vakmanschap en realisatie. Een aardse en gemoedelijke kleur waarbij we ons veilig en zeker voelen.
  • Paars staat voor intuïtie en verbeelding en voor gevoel. Het straalt ook luxe en weelde uit.

En… kloppen de kleuren die je nu gebruikt met datgene wat jij over wil brengen? Of ben je niet zo bewust of consequent bezig met kleur?

Onderneem het met kleur

De juiste kleuren gebruiken in je branding zorgt voor herkenning en vertrouwen. Dat wat je communiceert klopt met dat waar je goed in bent en de boodschap die je te vertellen hebt. Oftewel de binnenkant klopt met de buitenkant. Het geeft niet alleen je klant vertrouwen, maar ook jezelf als ondernemer.

Je staat letterlijk meer in je kracht.

Meer weten?

Benieuwd welke kleuren bij jouw drijfveren en kwaliteiten passen? In mijn programma Onderneem het met kleur gaan we hiermee aan de slag. Meer info: www.frizdezign.nl/onderneem-het-met-kleur/

Ik vertel je graag meer over kleur. Laten we eens in gesprek gaan met een kop koffie of thee erbij. Of tijdens een wandeling (kunnen we gelijk in de ViZi ommetje app punten scoren).

Caroline den Ouden-Huijgen
Friz Dezign vormgeving & communicatie waar je blij van wordt!
T 06 281 22 148
info@frizdezign.nl
www.frizdezign.nl

Ik verzorg al jaren de vormgeving voor bedrijven en ambitieuze ondernemers en neem een stukje huisstijlbewaking uit handen. Kleur heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad, vooral de psychologie van kleur en wat het met mensen doet. Ik ben mij verder gaan verdiepen in een methode om Persoonlijke Kracht te meten, versterken & zichtbaar te maken met kleur en sinds 2020 mag ik mezelf ook Persoonlijke Kracht coach noemen.