Geld zorgt voor misverstanden en ruzies in veel families

 ‘Uw financiën in vertrouwde handen’ is de slogan van mijn bedrijf en ik sta er voor 100% achter! Door mijn werk als executeur en bewindvoerder merk ik, dat dit in de praktijk helaas vaak anders is.

Zo ben ik bewindvoerder van een 82-jarige dame, mevrouw De Vries. Vorig jaar zomer wordt zij gebeld door haar verhuurder. De medewerker vraagt: “mevrouw, gaat het wel goed met u?” Ja hoor, meid, zegt ze, het gaat prima met mij. Hoezo? Nou, mevrouw, u hebt een huurachterstand. Mevrouw De Vries weet niet wat ze hoort – een huurachterstand! Ze belt haar zoon en haar schoondochter Petra. Petra komt regelmatig langs, helpt met betalingen en neemt de meeste post mee naar huis. Haar zoon bevestigt, dat de huur is betaald en mevrouw De Vries is gerustgesteld. Vlak daarna krijgt ze een brief van Eneco. De energie dreigt te worden afgesloten. Mevrouw De Vries is zeer afhankelijk van energie, want zij heeft de gehele dag zuurstof nodig. Via haar huishoudelijke hulp wordt maatschappelijk werk ingeschakeld, een andere energieleverancier gezocht en haar bankpas en internetbankieren geblokkeerd. Kort daarna stoppen de bezoekjes van Petra. Het vermoeden dat zij er meer mee te maken heeft, wordt bevestigd. Nu Petra niet meer langskomt, ziet mevrouw al haar post weer. Ze krijgt steeds meer aanmaningen. De maatschappelijk werker belt mij om te vragen of ik, als professional en buitenstaander van de familie, mevrouw De Vries kan bijstaan. Financieel misbruik van ouderen vind ik verschrikkelijk, dus ik ga graag met haar dossier aan de slag.

Zodra ik inzage heb in haar bankrekeningen, wordt duidelijk, dat al anderhalf jaar geld van de rekening van mevrouw De Vries wordt overgeboekt naar de rekening van haar minderjarige kleindochter, die een verstandelijke beperking heeft. Petra gebruikt deze rekening voor haarzelf. Petra heeft bijna € 15.000 verduisterd en laat mevrouw De Vries achter met een schuldenlast van bijna € 5.000. Met 82 jaar in een schuldregeling, dat vindt mevrouw De Vries nog het allerergste. Bij Petra (en haar zoon) is niets te halen, die hebben zelf ook schulden. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Hoewel mevrouw regelmatig in haar afschriften kijkt, zijn al die overboekingen haar nooit opgevallen. Zo groot was haar vertrouwen in haar schoondochter Petra.

Geld kan voor misverstanden en ruzies in de familie zorgen. Als professional ben ik onafhankelijk en handel ik altijd en alleen in belang van de persoon zelf. Heb jij mensen in je omgeving, die ook een professional kunnen gebruiken? Ik help graag als (levens)executeur of bewindvoerder. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op mijn website www.sinnemabewindenexecutele.nl. Ook kan je mij bereiken op 0180-743116 of via mail naar as@sinnemabewindenexecutele.nl.