Een fijne werkplek, hoe pak jij dat aan? 

6 Tips voor een inspirerende werkplek die je energie geeft


In een inspirerende werkplek presteer je beter, voel je je gelukkiger en ben je vaak ook nog eens creatiever. Maar hoe creëer je zo’n inspirerende werkplek? Ik help je op weg met 6 tips en een nieuwe dosis inspiratie.

1. Ga voor een opgeruimde en goede indeling van je bureau

Stap één is het opruimen van je bureau. Je kunt je alla Marie Kondo bij alles op je bureau afvragen of je er vrolijk van wordt, maar je kunt het ook iets minder rigoureus aanpakken.
Begin met alles wat je niet nodig hebt op te bergen. Leg alles in dozen en manden, zodat je er niet door kan worden afgeleid.
Na het opruimen komt het indelen van je bureau. Als je dat helemaal volgens de Feng Shui richtlijnen wilt doen, dan richt je je bureau in met de volgende punten in je achterhoofd: Klik hier voor alle Feng Shui tips: https://www.set98.nl/post/6-tips-voor-een-inspirerende-werkplek-die-je-energie-geeft

2. Versier je werkplek met persoonlijke spullen

Uit onderzoek blijkt dat de ideale werkplek huiselijk aanvoelt. Een persoonlijke touch zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel.
Verzamel je mooiste foto’s van het thuisfront. Een mooie familiefoto kan volgens de Feng Shui richtlijnen het beste links van je bureau staan. Voor extra positieve energie zet je deze foto het liefste in een houten lijst. Of wat dacht je van lieve kaartjes en andere fijne herinneringen op een leuk prikbord aan de muur.

3. Zorg voor planten en groen in je kantoor

Groen op de werkvloer heeft een positief effect op mensen. Zo zorgen planten voor een ontspannen gevoel, je raakt minder snel gestresst en ben je productiever. Bovendien kan je je beter concentreren en ben je creatiever.

Daarnaast zorgen planten voor een betere kwaliteit van de lucht in je kantoor. En nóg een voordeel: ze absorberen geluid. Maar zelfs kunstplanten fleuren de afdeling op, zeker als je deze combineert met een mooie kleurige pot.

4. Kies voor kleur(en) waar je blij van wordt en die aansluiten bij de identiteit van je bedrijf

Kleuren beïnvloeden je emoties en roepen associaties op. Kleuren zijn daardoor van grote invloed op hoe jij je voelt op kantoor en dus op je humeur.

Van welke kleur word jij blij? Voeg deze kleur toe aan jouw werkplek; dit kan subtiel in de vorm van accessoires, maar je kunt het ook grootser aanpakken door een kleur op de wand of in de bewegwijzering door het gebouw.

Kies vooral een kleur die past bij de identiteit van je organisatie. Welke kleur heeft jouw huisstijl? Laat die terugkomen in je kantoor voor herkenning bij jou en je bezoekers. Een interieur dat in lijn is met de identiteit van de organisatie zorgt ervoor dat het bedrijf gezien wordt als professioneel en geloofwaardig, als een organisatie met een visie.

5. Bepaal de sfeer met goede verlichting

Kies voor goede verlichting en als het even kan, kies dan voor een combinatie van verschillende soorten verlichting. Hiermee bepaal je de sfeer van de ruimte, maar er zit ook hier een hele praktische kant aan:

– Ga je brainstormen? Dan is het handig als je het licht kunt dimmen; zacht licht bevordert namelijk de creativiteit.

– Moet je geconcentreerd werken aan een rapport of duik je in de cijfers? Dan heb je juist fel licht nodig, want dat bevordert het vermogen om te focussen en analytisch te denken.

6. Fun & ontspanning

Ontspanning is essentieel als je productief wilt blijven tijdens je dag. Richt daarom een speciale loungeruimte of ontspanningshoek in. Creëer bijvoorbeeld een ruimte met loungebank of zitzakken, een boekenkast met interessante boeken en/of een tafeltennistafel. Door te mediteren of door het doen van ademhalingsoefeningen kun je even lekker ontspannen. Om daarna weer met volle concentratie terug te gaan naar de orde van de dag.

Kortom
Een goed ingerichte ruimte stimuleert het werkplezier en geeft zelfvertrouwen. Ook vormt het interieur een weerspiegeling van de identiteit van de organisatie. Herken je dat gevoel, dat als je ergens binnen komt en het klopt met het imago van de organisatie?

In een ontwerp wordt rekening gehouden met alle behoeften en ontwikkelingen. Dat het bedrijf het gezicht krijgt waarin medewerkers en klanten zich herkennen. Waarin communicatie, routing, arbeidsomstandigheden, klimaat, licht, geluid, schoonmaak, onderhoud en duurzaamheid zijn verwerkt in een totaalvisie.

Wil jij ook een inspirerende werkplek creëren? Kijk dan voor meer inspiratie eens op www.set98.nl of neem contact op voor vrijblijvend advies. SET98 maakt jouw werkplek graag leuker!

Ik ben Simone van Lint van ontwerpbureau SET98. Ik ontwerp interieurs passend bij de identiteit van de bewoner of organisatie. Dat zorgt voor herkenning, eenheid in de communicatie en rust / balans door de juiste indeling, kleuren en materialen.

www.set98.nl
simonevanlint@set98.nl