Bescherm je je bedrijf net zo goed als je huis?

Bescherm je je bedrijf net zo goed als je huis?

By |2017-06-21T11:41:01+00:0019 juni, 2017|0 Comments

Gastblog van ICT-consultant Laurens van Wijk

Goede sloten op de deuren, ramen en deuren dicht als je weggaat en je kostbaarheden in de kluis. Zo lang het maar ‘te lastig’ is voor een inbreker om toe te slaan, is je beveiliging goed genoeg. En wordt er toch ingebroken? Dan heb je altijd nog een verzekering. Logisch, maar bescherm je je bedrijf net zo goed?

Je hebt waarschijnlijk geen stalen voordeur thuis. Maar mocht je die hebben, dan heb je zeker ook stalen tralies voor de ramen. De beschermingsmaatregelen zijn allemaal op elkaar afgestemd. Het heeft geen zin om een ‘stalen deur’ fire wall in je netwerk te hebben, als je medewerkers met een simpele username en paswoord via een VPN toegang kunnen krijgen tot het netwerk.

Juwelen & skispullen
Andere voorbeelden: wellicht heb je ergens opslag buiten huis. Je zal geen juwelen opslaan bij de zelfopslag, maar je kan dat wel doen in een bankkluis. Daarentegen zul je je skispullen opslaan bij de zelfopslag en niet bij de bank. Hetzelfde geldt voor je bedrijfsgegevens. Je slaat gevoelige informatie niet op in zomaar een clouddienst, maar het is geen probleem om daar andere bedrijfsgegevens op te slaan.

Goed gevoel
Kortom, hoe bescherm je je persoonlijke spullen en hoe zou je dat vertalen naar je bedrijfsgegevens? Als je de juiste maatregelen op zijn plek hebt, dan zul je je een stuk beter voelen. Zowel voor je eigen gevoel, als ook voor je medewerkers en klanten.

Heb jij een plan paraat als het fout gaat?
Dus, waarom pak je het beschermen van je bedrijf tegen hackers niet op dezelfde manier aan? Neem je voldoende maatregelen, dan zijn deze punten geregeld:

  • Ongeautoriseerde mensen blijven uit je systemen en zelf kun je wel naar binnen.
  • Je gevoelige informatie wordt beter beschermd.
  • De kosten van het beschermen zijn in lijn met de waarde van wat beschermd wordt.
  • Het zal niet onmogelijk zijn om gehackt te worden, maar het zal moeilijk zijn.
  • En je hebt een plan in het geval er toch ingebroken wordt.

Wil je stappen zetten?
Als je aan de slag wilt met je bedrijf ICT-veilig(er) maken, maak je om te beginnen een lijst aan van alle gebruikte systemen en welke data erin zijn opgeslagen. De gevoeligheid van de gegevens bepaalt het gewenste beschermingsniveau. Ga na hoe de gegevens nu zijn beschermd, verbeter waar nodig en overweeg om gevoelige gegevens te verwijderen van minder veilige systemen.

ICT-check van Laurens van Wijk
Als ICT een ver-van-je-bed-show is, doe ik een gratis brede veiligheidscheck voor je ICT. Dat betekent dat ik de veiligheid bekijk van: waar staan je bedrijfsdata, je cloud, je website, je pc(‘s), de privacy van klantgegevens en je netwerk.

Mail me om kennis te maken en een afspraak te maken voor je ICT-check.

 

Laurens van Wijk geeft ICT-managementadvies aan het MBK. Hij controleerde aan de voorkant van de ViZi-website of de privacy van ledeninformatie in orde was. We zijn geslaagd.

Deze blog verscheen eerder op zijn website.

About the Author:

Lindemarie Jongste
Ik schrijf pakkende persoonlijke profielen die raken. Daarmee val je op, overtuig je en blijf je hangen. Voor Linkedin of voor je website.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.